Vroeg in mei begint het luidruchtig rammelend gebrom van de rietzanger. Het mannetje hipt vaak naar de top van een rietstengel om zich te laten horen en zingt nooit twee keer hetzelfde lied: Hij gebruikt willekeurige tonen in zijn repertoire om indruk op de vrouwtjes te maken.
Hoewel soms moeilijk te zien is deze vrij kleine bewegelijke vogel herkenbaar door een opvallende brede crèmekleurige streep boven zijn oog en zijn grijsbruine poten. Boven is hij bruin met zwartachtige strepen en onder is hij roomwit.
Ze maken hun nest in het riet net boven de grond en het vrouwtje legt 4 tot 7 eieren, soms
twee broedsels per jaar, tussen april en juni. De kuikens broeden na twee weken uit en beide ouders voeren de jongen. Meestal eten ze insecten, spinnen en andere ongewervelden zoals kleine slakken en wormen.
Vaak gehoord, soms moeilijk te zien, maar roeiers van de Ank hadden het geluk ze te horen tijdens het het ochtendgloren van de Elfstedentocht: een mooi en herkenbaar geluid.
Net als onze Tureluur is de Rietzanger in onze vloot een C2x/C3-boot die gestuurd en ongestuurd geroeid kan worden. Iedereen met roeiervaring kan heerlijk in de Rietzanger roeien. Met zijn fijn ranke bouw, waardoor hij snel vaart, is de Rietzanger ideaal voor tochten en het bijzonder voor de Elfstedenroeimarathon (ESRM).
Helen en Miguel
foto van rietzanger op rietpluim: Piet Munsterman