arv-de-ank-logo-300px 2

 

 

arv-de-ank-logo-300px 2

De OOIEVAAR, een geluksvogel

 

Al vele eeuwen en in verschillende gedaanten en mythen is de associatie met ooievaars: geluk en nieuw leven. In Nederland zie ze vaak in de vorm van een vogelpop in de tuin bij de geboorte van een baby.

In de Middeleeuwen werd de terugkeer van deze trekvogel gezien als het eerste teken van de lente. Vandaar de naam van deze vogel: ode vaar, brenger van het (goede) nieuws.

nb-ooevaar-ciconia-ciconia-52-ooievaar-saxifraga-jan-van-der-straaten

(Foto: Saxifraga, Jan van der Straaten)

Tegenwoordig blijven veel ooievaars het hele jaar door in Nederland. Dat is niet altijd zo geweest. Halverwege de jaren zeventig was de ooievaar zo goed als verdwenen uit ons land. Dankzij een reddingsprogramma van de Vogelbescherming staat de vogel nu niet meer op de Rode Lijst.

De ooievaar is een onmiskenbare grote zwart-witte vogel met e4en rood-oranje snavel en poten die zich achter de staart uitstrekken tijdens de vlucht. Ze worden gewoonlijk gezien in extensief beheerde weilanden in veengebieden en uiterwaarden met een hoog waterpeil waar ze een gevarieerd dieet van kikkers, muizen, mollen en insecten, maar ook hagedissen, regenwormen en jonge vogels eten.

Ooievaars broeden op hoge plaatsen zoals telefoonpalen, bomen, schoorstenen, kerktorens, elektriciteitsmasten of kunstmatige palen met houten platforms. Ze hebben één legsel per jaar in april met drie tot vijf eieren per nest, die in een dag of 30 worden uitgebroed. De jongen blijven tot twee maanden op het nest en worden na het uitvliegen nog 7-20 dagen door de ouders gevoed.

De ooievaar is een uitstekende vlieger met een langzame vleugelslag die goed gebruik maakt van thermiek. In augustus volgt de Nederlandse ooievaar voornamelijk de trekroute door Spanje naar Afrika, hoewel minstens een derde van de ongeveer 1,300 broedparen, voornamelijk afkomstig van het herintroductieprogramma, in Nederland blijft.

9-arv-nwsbr-ooievaar-webpag-1

Onze boot Ooievaar is, net als onze Oeverzwaluw, een oefenskiff van het topmerk Filippi en al meer dan twintig jaar oud. Het is een fijn boot om met skiffen te beginnen wanneer de kans groter is dat je omslaat of ergens tegenaan vaart. Als dat met een oudere boot gebeurt is dat minder schadelijk dan een splinternieuwe skiff. Maar we behandelen de oefenskiffs alsof het nieuwe boten zijn, zodat ze nog lang meekunnen.

Het is verheugend te zien hoeveel deze oefenboot, geschikt voor roeiers van 70-90 kg - gebruikt wordt. De vaardigheden die je in het skiffen opdoet, kun je direct toepassen in elk boottype. In deze boten merk je direct als het goed en niet goed gaat en wat je er dus aan kunt doen.

Helen en Miguel

 

foto ooievaars op nest ©Jan Nijendijk